niacin b3 vitamin

A niacin közismertebb neve nem más, mint a B3 vitamin. A vízben oldódó vitaminok közé tartozik. A B3-at szokták még nikotinsavnak vagy nikotinsavamidnak is nevezni, mert ezt a két vegyületet fogja össze a niacin elnevezés. Alapvetően az emberi szervezet is képes előállítani, de csak ha adottak a körülmények.

De melyek ezek a “körülmények”, mire jó és mi a niacin élettani hatása, mik a káros hatásai és mellékhatásai, és miben van B3 vitamin?

A B3 vitamin, azaz a niacin

A niacin vitamin a gyomorból és bélrendszerből szívódik fel, a felesleg a vesén keresztül vizelet formájában kiürül. Mint minden vitamin, ez is kifejezetten fontos az emberi szervezet számára, de saját maga is képes előállítani.

Azonban ennek előfeltétele a B1-, B2-, és B6-vitamin jelenléte.

Ekkor a máj a triptofán nevű aminosavból állítja elő. Nem ártanak neki a lúgok, savak, mert felépítése rendkívül egyszerű.

niacin hatása

A niacin hatása: Mire jó?

A niacinnak sok bizonyított pozitív hatása van az emberi szervezetre.

A niacin káros hatásai, mellékhatásai

A természetes táplálékból származó niacinnak nincsenek ismert káros hatásai vagy mellékhatásai. Ha változatosan étkezel és a következő fejezetben ismertetett tápanyagokból eleget viszel be a szervezetedbe, akkor megfelelő mennyiségű niacinhoz fogsz jutni – tehát nem szükséges a kiegészítés.

Leginkább a hiánytüneteire érdemes odafigyelni, amelyek főleg az egyoldalú táplálkozás esetén lépnek fel.

Ilyen például:

 • fogyás,
 • álmatlanság,
 • fáradékonyság,
 • étvágytalanság,
 • rossz szájszag.

Rosszabb esetben a pellagra tünetei is elkezdenek megjelenni:

 • hányás, hasmenés,
 • fejfájás,
 • bőr, nyálkahártya gyulladása,
 • foltok és hólyagok, hámlás.

A pellagra jelentése tulajdonképpen niacin-hiány, amely főleg régen, a szegényebb régiókban élőket sújtotta, akik csak kukoricával táplálkoztak. A kukoricából ugyanis nem tud felszívódni a B3 vitamin, így pellagra alakul ki. A pellagra tünetei megegyeznek a fentebb felsorolt tünetekkel.

De mekkora mennyiségű niacinra van szükség naponta?

Felnőtteknek minimum 8 mg-ra van szükségük naponta, hiszen ez egy vízben oldódó vitamin, tehát a vizelettel távozik – ezáltal szükséges a napi pótlása. A javaslat:

 • A férfiak napi javasolt adagja (14 éves kor felett) a minimum kétszerese, tehát 16 mg, míg a nőké (14 éves kor felett) 14 mg.
 • A terhes nőké ennél egy kicsit több, körülbelül 18 mg, míg a szoptató anyáké 17 mg.

Érdemes a többi B-vitaminnal, C-vitaminnal és foszforral együtt szedni.

De miből lehet természetes úton bevinni?

Miben van B3 vitamin?

mire jó a niacin?

A legfőbb B3 vitamin források:

 • csirkemell,
 • tonhal,
 • marhahús,
 • füstölt lazac,
 • földimogyoró,
 • lencse.

Amennyiben a fenti élelmiszerek napi szintű fogyasztása nem lehetséges, akkor akár táplálékkiegészítővel is pótolható a napi mennyiség.

Erre kiváló megoldást nyújt a Scitec portfóliójának egyik legnépszerűbb multivitamin terméke, a Multi Pro Plus, amely egy vitamin- és ásványianyag komplex, és a többi B-vitamin mellett a niacint is tartalmazza.

miben van B3 vitamin?

Összegzés

A niacin vagy B3 vitamin egy fontos vízben oldódó vitamin, amelyet a szervezet maga is előállít B1-, B2- és B6-vitamin jelenléte mellett.

A pellagra tüneteinek a B3-hiány a legfőbb okozója, ezért célszerű a fentebb említett napi beviteli javaslatokat betartani.

Emellett azokra a vitaminokra is figyelni kell, amelyet nem táplálékból szerzünk (pl.: D-vitamin), hiszen hiányuk komoly betegségeket okozhatnak.

Amennyiben valamely vitaminhoz nem tudsz hozzájutni természetes formában, célszerű táplálékkiegészítővel és multivitaminnal megoldanod a pótlásukat!Scitec Vital témájú írások

lelki egészség karanténban
Balassa Levente: lelki egészség és kiteljesedés a bezártságban

2020 május 17 5 perc olvasás

Balassa Levente pszichológus, Kapás Boglárka és más olimpikonok mentális trénere beszél arról, hogyan kezeljük mentálisan a karantén miatt megváltozott élethelyzetet. Kiemeli a lelki egészség ápolásának fontosságát és mentális gyakorlatokat ajánl az önfejlesztéshez, kiteljesedéshez.
Tovább
Hogyan kezeljük mentálisan a karantént? Tippek sportolók és edzők részére
Hogyan kezeljük mentálisan a karantént? Tippek sportolók és edzők részére

2020 május 03 5 perc olvasás

Hogyan fordítsuk előnyünkre a kialakult helyzetet a kezdeti megdöbbenés után? A Mindset Pszichológia szakembereinek mentális akcióterve ad tippeket sportolók és edzők számára, a karantén kezelésére - mentálisan is.
Tovább
glicin
Mi az a glicin? Élettani hatása, ára – és hogyan hat az alvásra?

2020 május 01 2 perc olvasás

A glicin egy fehérjealkotó aminosav, amely a szervezet számára pótolhatatlan – azonban képes saját maga is előállítani. De vajon miért ilyen fontos, mi a hatása?

Tovább
Köszönjük, hogy csatlakoztál hozzánk! Hamarosan kapsz egy e-mailt a feliratkozásod megerősítéséhez. Kérjük, kattints az e-mailben található linkre.
Köszönjük, hogy megerősítetted feliratkozásodat, hamarosan jelentkezünk a személyre szabott tartalmakkal!
Üdvözlünk a Black Friday-t váró közösségünkben, hamarosan küldjük a részleteket! Amennyiben még nem voltál feliratkozva, rövidesen kapsz egy e-mailt a feliratkozásod megerősítéséhez. Kérjük, kattints az e-mailben található linkre!