mi az inulin?

Az immunrendszer erősségéhez és az egészséges élethez nagyban hozzájárul a megfelelő bélflóra. Megfelelő bélflóránál a rossz bélbaktériumok nem tudnak elszaporodni, míg a jók igen.

De ez hogyan érhető el?

Rengeteg összetevője van, de ha csak egyet akarunk kiemelni: inulin. De mi az inulin, mire jó, mik a hatásai és mellékhatásai, és hogyan fogyasztható?

Mi az inulin?

Az inulin egy vízben oldódó rost. A poliszacharidok közé soroljuk, és számos növényfajban megtalálható.

Inulin hatása és mellékhatásai

Rengeteg fontos tulajdonsága van mind az egészségmegőrzés, mind a testsúlykontroll szempontjából is.

Utóbbi annak köszönhető, hogy az emberi szervezet számára emészthetetlen, így sem a szájban, sem az emésztőrendszer nagy részében nincs olyan enzim, ami megemészthetné – leghamarabb csak a vastagbélben kezdi lebontani a bélflóra.

A vastagbél pedig a legtöbb toxikus anyagot tartalmazó emberi szerv. És itt kezdődik az inulinok pozitív hatásainak listája.

Inulin hatása: mire jó?

Mivel a belekben szinte érintetlen és sértetlen (emésztetlen) marad, ezért a jó baktériumoknak rendkívül jó tápanyagként szolgál. A bélbaktériumok az inulint (más prebiotikumokkal együtt) rövid szénláncú zsírsavakká alakítják, amelyek táplálják a vastagbél sejtjeit.

A kutatások alapján a kalcium felszívódásában is komoly segítséget nyújthat. Emellett a vércukor szabályozásában is jelentős szerepet játszhat. Nem utolsósorban pedig nagyon kevés kalóriát tartalmaznak, ezért a testsúlykontrollban is jelentős segítséget nyújthatnak. És mivel a megfelelő bélflóra hozzájárul a test normál működéséhez, ezért csökkenti a különböző betegségek kialakulásának kockázatát (például a rákét).

Inulin mellékhatása

Bármekkora mennyiségű inulin biztonságos lehet az emberi szervezet számára.

Ez azt jelenti, hogy szinte biztosan nem vált ki allergiás reakciókat. Azonban megnövekedett bélmozgást és bélműködést okozhat, ezért célszerű sok folyadékkal bevinni a szervezetbe.

Terhesség esetén mindenképp célszerű orvossal is konzultálni a szedés előtt.

Inulin fogyasztása

Az inulin ma már por vagy kapszula formájában is fogyasztható viszonylag kedvező áron, de célszerű főként természetes és változatos táplálkozással pótolni.

Erre a legalkalmasabb élelmiszerek:

  • csicsóka (ebben a legmagasabb, 14-16% inulin tartalom)
  • cikória
  • gyermekláncfű
  • örménygyökér
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • közönséges bojtorján
  • jamszgyökér
  • agávé
  • articsóka

Előfordulhat azonban, hogy valamilyen oknál fogva nem tudunk eleget fogyasztani a fentebb felsorolt ételekből. Ekkor érdemes táplálékkiegészítővel pótolni.

Tökéletes megoldás lehet például a Scitec Fybers And Enzymes Rx box, amely az inulinon kívül különböző rostforrásokat, C-vitamint, növényi eredetű emésztőenzimeket és málnakivonatot is tartalmaz – mindenfajta állati eredetű alapanyag nélkül!

mire jó az inulin fogyasztása?

Összegzés

Az inulin egy prebiotikum, amely kétségtelenül és bizonyítottan előnyös hatásokkal bír az emberi szervezet számára. Emésztetlenül halad át az emésztőrendszer nagy részén, a vastagbélben pedig táplálékként szolgál a fontos bélbaktériumoknak.

Az egészségmegőrző szerepe mellett a testsúly-kontrollban sem utolsó, hiszen rendkívül kevés kalóriát tartalmaz.

Fogyasztása legfőképpen természetes formában javasolt, azonban táplálékkiegészítőkben is megtalálható.Scitec Vital témájú írások

lelki egészség karanténban
Balassa Levente: lelki egészség és kiteljesedés a bezártságban

2020 május 17 5 perc olvasás

Balassa Levente pszichológus, Kapás Boglárka és más olimpikonok mentális trénere beszél arról, hogyan kezeljük mentálisan a karantén miatt megváltozott élethelyzetet. Kiemeli a lelki egészség ápolásának fontosságát és mentális gyakorlatokat ajánl az önfejlesztéshez, kiteljesedéshez.
Tovább
Hogyan kezeljük mentálisan a karantént? Tippek sportolók és edzők részére
Hogyan kezeljük mentálisan a karantént? Tippek sportolók és edzők részére

2020 május 03 5 perc olvasás

Hogyan fordítsuk előnyünkre a kialakult helyzetet a kezdeti megdöbbenés után? A Mindset Pszichológia szakembereinek mentális akcióterve ad tippeket sportolók és edzők számára, a karantén kezelésére - mentálisan is.
Tovább
glicin
Mi az a glicin? Élettani hatása, ára – és hogyan hat az alvásra?

2020 május 01 2 perc olvasás

A glicin egy fehérjealkotó aminosav, amely a szervezet számára pótolhatatlan – azonban képes saját maga is előállítani. De vajon miért ilyen fontos, mi a hatása?

Tovább
Köszönjük, hogy csatlakoztál hozzánk! Hamarosan kapsz egy e-mailt a feliratkozásod megerősítéséhez. Kérjük, kattints az e-mailben található linkre.
Köszönjük, hogy megerősítetted feliratkozásodat, hamarosan jelentkezünk a személyre szabott tartalmakkal!
Üdvözlünk a Black Friday-t váró közösségünkben, hamarosan küldjük a részleteket! Amennyiben még nem voltál feliratkozva, rövidesen kapsz egy e-mailt a feliratkozásod megerősítéséhez. Kérjük, kattints az e-mailben található linkre!