guarana

A guarana egy Dél-Amerikából származó növényi cserje. Az indiánok már több száz éve felfedezték jótékony hatásait – manapság pedig már a sportolók körében is nagy népszerűségnek örvend. Nagyon hasonló a kávéhoz – éberséget okoz mind testileg, mind szellemileg. Ezenkívül azonban van még egy nagyon fontos tulajdonsága:

Segíti a fogyást. És ez még nem minden.

Mit lehet tudni a guaranáról, mik a hatásai, hogyan kell szedni – és milyen formában kapható?

Guarana alapok

Dél-Amerikában, pontosabban az Amazonas dzsungelben őshonos cserje, főleg Venezuelában és Brazíliában lelhető fel.

Nagyon hasonló a kávéhoz többek között kinézetében is, mert hasonlóan a nyers kávébabhoz, a guarana is piros szemű bogyókból áll.

Ennek a belsejében található a növény fekete magja. Ezt pörkölik meg az elkészítés során.

guarana hatása

Az elkészítési művelet során összezúzzák, és az így kapott pasztából készült kivonat végül por, vagy tabletta (kapszula) késztermékként kerül a polcokra.

Emellett nagy népszerűségnek örvend a guarana tea is.

 

guarana tea

A másik fontos hasonlóságuk a kávéval: Nagyon magas a koffeintartalma.

Bár ugyanúgy élénkítő, de mégis van némi különbség köztük.

Guarana hatása

A koffeinről általánosságban elmondható, hogy mind fizikai, mind mentális élénkítő. Növeli a koncentrációt, az energiaszintet és az összpontosítást.

Ez az élénkítő hatás azonban a guaranánál sokkal tovább tart, nem ritka, hogy akár 6-9 órát is. Ez egy teljes munkanapnak felel meg.

Ezenkívül a koffein szinte minden zsírégető termék alapeleme. Amennyiben a fogyás vagy a súly szinten tartása a cél, érdemes végigböngészned a Scitec Shape termékcsaládot, amely célzottan a testsúly-kontroll érdekében jött létre, és rengeteg jobbnál jobb kiegészítőt tartalmaz.

A koffein egyéb hatása még, hogy csökkenti az étvágyat. Gyakran megfigyelhető, hogy aki sokat kávézik egy nap, rendszerint keveset eszik mellé.

A guarana valójában ezért lett nagyon népszerű a sportolók körében, és nem kifejezetten a stimuláló hatása miatt.

Sokkal kedveltebb tulajdonsága, hogy segíti a zsírsavak energiává történő átalakítását. Minél könnyebben használja a testünk a zsírsejteket üzemanyagként, annál kevésbé fogja a szénhidrátokat és a fehérjéket, vagyis az izmainkat lebontani.

Emellett a memóriára és a hangulatra is pozitívan hat, ezért akár az enyhe(!) depressziót is képes csökkenteni.

Azonban van az éremnek egy másik oldala is.

Mivel fokozza a teljesítményt, ezért sportolók, testépítők és atléták előszeretettel fogyasztják – ugyanakkor mindenfajta koffeintartalmú étel és ital tiltva van a nemzetközi versenyeken a NOB által. Ebből adódik, hogy a profi versenyeken tilos a fogyasztása, mert stimulánsnak minősül.

A koffeinre érzékenyeknek szintén tilos a fogyasztása, mert fokozottan nagy mennyiségű a koffeintartalma.

Amennyiben bármilyen szívpanasz, érrendszeri betegség, magas vérnyomás, szorongás áll fenn, mindenképpen érdemes konzultálni egy orvossal a fogyasztás előtt.

A koffeint túl is lehet adagolni, ekkor rosszullét, remegés, hányinger, émelygés vagy szédülés is előfordulhat.

Ezeken kívül azonban nincs mellék- vagy mérgező hatása.

Szedése

Az általános javaslat 500 - 1000 mg-ra lövi be a napi ajánlott fogyasztási mennyiséget, a nap során szétosztva legalább 2 részre.

Kezdő guarana fogyasztóként inkább az alsó határt javasoljuk, hogy kiderüljön a test válasza, és az esetlegesen fennálló érzékenység.

Az edzés előtt fél-1 órával érdemes szedni, ugyanis így fejti ki legjobban a pozitív hatásait.

Szedése álmatlanságot, insomniát okozhat, ezért este semmiképpen sem ajánlatos fogyasztani.

A kávéhoz hasonlóan vízhajtó hatása van, ezért a guarana szedésénél fontos pótolni a folyadékot.

Várandós, vagy szoptató nőknek a fogyasztása nem javasolt.

Ezenkívül bármilyen orvos által felírt gyógyszer szedése esetén először szakorvos véleményét kell kikérni, hogy szedhető-e a guarana.

A koffein túladagolás veszélye miatt fokozottan érdemes figyelni és követni az adagolási útmutatóban leírtakat. Hatásuk összeadódhat más koffeintartalmú italokkal, ezért fontos figyelni rá, hogy a napi mennyiségbe minden hasonló italt beleszámoljunk.

A kutatások azt mutatták, hogy a hasonló italokat csak 1 hónapig hatékony folyamatosan szedni, ugyanis egyre kevésbé hatnak, és 1 hónap után rezisztenssé válhat a test. Ekkor egy 2 hetes pihenőt kell beiktatni, hogy teljesen kiürüljön a szervezetből, és újra éreztesse pozitív hatását.

Amennyiben szeretnéd kipróbálni a guarana megannyi pozitív hatását, a Super Guaranaaz egyik legjobb táplálékkiegészítő, amit ajánlani tudunk.

Összegzés

A guarana egy remek stimuláns, ami mind fizikailag, mind szellemileg képes felpörgetni.

Nagyon hasonló a kávéhoz, de talán még több pozitív tulajdonsága van, és akár 6-9 órán át is kitart a hatása.

Sportolóknak, szellemi munkát végzőknek kifejezetten előnyös a fogyasztása – és azoknak, akiknek a kávé nem ízlik.

Azonban fontos ügyelni a mértékre, és bármiféle betegség vagy intolerancia esetén felvenni a kapcsolatot egy orvossal.Scitec Shape témájú írások

otthoni edzés nőknek
Otthoni edzés nőknek – kreatív megoldásokkal (edzéstervvel)

2020 március 20 4 perc olvasás

Nem kedveled a konditermi környezetet? Vagy nincs időd elutazni az edzőteremig a sűrű napi beosztásod miatt? Van megoldás, mutatjuk!
Tovább
Az 5 legfontosabb nyújtásgyakorlat a láb- és combizmok megfelelő lenyújtásához
Az 5 legfontosabb nyújtásgyakorlat a láb- és combizmok megfelelő lenyújtásához

2020 március 02 5 perc olvasás

A sérülések elkerüléséhez elengedhetetlen a megfelelő nyújtás. Elmagyarázzuk, mi történik az izmokkal edzés közben és után - és hogy hogyan segítenek a nyújtó gyakorlatok ezután. Ezután bemutatjuk az 5 legfontosabb nyújtást a láb- és combizmaid lenyújtásához, amit mindenképpen be kell építened az edzéseid végére.
Tovább
Proteinissimo Prime - Bűntelen finomságok!
Proteinissimo Prime - Bűntelen finomságok!

2020 február 29 2 perc olvasás

A Proteinissimo Prime-mal a száraz, íztelen fehérje szeletek ideje lejárt, ez a desszert új színt visz a protein szeletek világába. Ezentúl nem kell kompromisszumot kötnöd a magas fehérjetartalom és a finom, krémes íz között, ha fehérje szeletet szeretnél fogyasztani.
Tovább
Köszönjük, hogy csatlakoztál hozzánk! Hamarosan kapsz egy e-mailt a feliratkozásod megerősítéséhez. Kérjük, kattints az e-mailben található linkre.
Köszönjük, hogy megerősítetted feliratkozásodat, hamarosan jelentkezünk a személyre szabott tartalmakkal!
Üdvözlünk a Black Friday-t váró közösségünkben, hamarosan küldjük a részleteket! Amennyiben még nem voltál feliratkozva, rövidesen kapsz egy e-mailt a feliratkozásod megerősítéséhez. Kérjük, kattints az e-mailben található linkre!