Így javítjuk az élsportolók teljesítményét – Hidratáció és innováció

Sokan nem is gondolnák, hogy a folyadékbevitel kulcskérdés a csúcsteljesítmény elérésében. Felmérések szerint a labdarúgók többsége például dehidratált állapotban lép pályára, pedig akár 10% teljesítménynövekedést is jelenthet egy gondosan összerakott hidratációs protokoll! Mikor, mennyit és mit – ezeknek a kérdéseknek jártunk utána.

Mivel hidratáljunk?

Amit a legelején leszögezhetünk, hogy a víz önmagában korántsem elég. Gondoljunk csak arra, hogy nemcsak vizet izzadunk ki, így logikus, hogy nem elegendő a víz a visszapótlásra sem. Szervezetünk 1 liter vízhez 48 gramm cukrot és 12 gramm nátriumot tud felszívni – ezt a lehetőséget pedig hiba lenne kihagyni. A nátrium segít az idegsejtek működésében, javítja a koncentrációt, a cukor pedig az izmok energiaellátásáért felel. Persze ebből nem következik, hogy fél liter kólába döntsünk bele – nátriumpótlásképp – 2 evőkanál sót, és kész is a tökéletes sportital...

Mennyi az annyi?

A kulcskérdés a só és szénhidrát tökéletes arányának megtalálása. Mert nagyon nem mindegy, hogy mennyi az annyi! A kevés szénhidrátból kevés energia következik, túl sok cukor pedig nemcsak puffadást okoz, hanem ellenkező hatást is ér el: rontja a felszívódást.

Az sem utolsó szempont, hogy mikor iszol. Mivel az emberi test lassabban veszi fel a folyadékot, mint ahogy leadja, nagyon fontos az is, hogy már eleve hidratált állapotban kezdj neki a mozgásnak. Méréseink szerint az edzés előtti bőséges folyadéktöltés – ez konkrétan 450 millilitert jelent – akár 10%-os teljesítménynövekedést eredményezhet!

Kihívás Tokióban

A Scitec Institute sporttáplálkozás-tudományi intézetnél kezdetektől fogva dolgozunk a Magyar Olimpiai Csapat felkészítésén, ezzel együtt pedig kiemelten fontos témakör lett a hidratáció. Ennek egyszerű oka van: Tokióban 40 fok lesz nyáron – egy ilyen versenyen egy óra alatt akár több liter folyadékveszteség is bekövetkezhet, szóval nem túlzás azt mondani, hogy a verejtékezés és a dehidratáció menedzselése fontos helyezésekről fog dönteni a 2020. évi Nyári Olimpiai Játékokon.

Itt jön képbe a Scitec Institute legújabb, pontos részleteiben még titkos innovációja: kutatókkal közösen kifejlesztettünk egy módszert, amivel a szövetek hidratáltságát tudjuk mérni szinte azonnal. És ez miért fontos? Mert minden testrészünk és szövetünk másképp verejtékezik, ha pedig a különbségekről pontos adatokat tudunk gyűjteni, akkor személyre szabott módszerekkel tudjuk lassítani a vízvesztést. Hát, igen, ilyen apróságokon is múlhat egy világrekord.

Zárásképp pedig jöjjön egy meglepő adat: edzések során – nyugalmi helyzethez képest – 20-szor több energiát fogyaszt a testünk, mindeközben pedig nincsen emésztés, az energiát viszont valahogyan pótolni kell. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a hidratáció nem áll meg a puszta folyadékbevitelnél. Szóval, ha valamit, ezt mindenképp tanácsoljuk: lépj túl a vizes kulacsokon és hidratálj a Scitec Endurance IsoHydro-val úgy, mint a profik!Scitec Hírek témájú írások

Regeneráció Kisokos – A legfontosabb „semmittevés”
Regeneráció Kisokos – A legfontosabb „semmittevés”

2019 december 29 2 perc olvasás

Aki sportoló, az a nap 24 órájában sportoló. Nem elég csak az edzést megnyomni, azon kívül is folytatódik a meló: az étkezések, a nassolások, a stressz minimalizálása, a pihenés. Na, de miért is ilyen fontos a regenerációs időszak? Olvass tovább és kiderül!
Tovább
A tökéletes táplálékkiegészítés nyomában – Nagy Dani választásai
A tökéletes táplálékkiegészítés nyomában – Nagy Dani választásai

2019 november 22 2 perc olvasás

Tovább
Így készülnek a Scitec termékek – Üdv a gyárban!

2019 október 29 2 perc olvasás

Az edzésterved kimaxolásához már csak pár táplálékkiegészítőre van szükséged, szóval állsz a polcok előtt, hosszú sorokban a fehérjeporok, vitaminok és kapszulák. Próbálod a legjobb döntést meghozni.

Tovább
Köszönjük, hogy csatlakoztál hozzánk! Hamarosan kapsz egy e-mailt a feliratkozásod megerősítéséhez. Kérjük, kattints az e-mailben található linkre.
Köszönjük, hogy megerősítetted feliratkozásodat, hamarosan jelentkezünk a személyre szabott tartalmakkal!
Üdvözlünk a Black Friday-t váró közösségünkben, hamarosan küldjük a részleteket! Amennyiben még nem voltál feliratkozva, rövidesen kapsz egy e-mailt a feliratkozásod megerősítéséhez. Kérjük, kattints az e-mailben található linkre!