Tömegnövelés okosan – Az alapok

A tömegnövelés legalapvetőbb összefüggése az, hogy a tömegünk akkor fog nőni, ha több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyit elégetünk. Minden ezután következik. Ha ez a feltétel nem teljesül, nem következhet be tömegnövekedés. Ahhoz azonban, hogy ez tömegnövekedés főleg izomnövekedés legyen, további feltételeknek is teljesülniük kell. Mindenekelőtt annak, hogy az izmokat edzéssel adaptációra és túlkompenzációra azaz erősödésre és növekedésre kell késztetnünk. Ha nem edzünk, a bevitt többletkalóriából túlnyomórészt zsír lesz. Viszont, hiába edzünk, ha nem biztosítjuk a növekedéshez szükséges alapanyagokat.

És itt érkezünk el a következő feltételhez, a bevitt extra tápanyagmennyiség meghatározott hányadának fehérjének kell lennie, ugyanis az izomnövekedéshez fehérje kell, mégpedig naponta testsúly-kilogrammonként kb. 2-2,5 gramm. A többi kalória mehet be szénhidrát és zsír formájában. Az általánosságban kijelenthető, hogy a magas szénhidrát – alacsony zsír étrend jobban működik tömegnövelő időszakban, mint az alacsony szénhidrát – magas zsír kombináció.

A feladatot tovább komplikálja, hogy az emberek hajlamosak túlbecsülni a tényleges tápanyag-bevitelüket, amikor megpróbálnak izmot építeni. Más szavakkal, kevesebbet esznek, mint amennyit gondolnak, és amennyire szükségük lenne a fejlődéshez! Ráadásul, a tömegüket nehezen növelők (az un. „hardgainerek”) azzal a problémával is szembesülnek, hogy gyors anyagcseréjük miatt nehezen tudnak szilárd táplálékkal kalóriatöbbletet produkálni. Erre a problémára nyújtanak megoldást a tömegnövelő turmixok, amelyek gyorsan emésztődő fehérje- és szénhidrát-forrásokat tartalmaznak, más aktív hatóanyagokkal kiegészítve. Ezek a turmixok ideálisak az edzés körüli és reggeli fogyasztásra. Míg a magas szénhidráttartalmú formulák a kezdő és középhaladó szintű „hardgainer” sportolók számára lettek kifejlesztve, addig a mérsékelt szénhidrát- magas fehérjetartalmú termékek az atletikusabb, átlagos anyagcserével rendelkezők számára ajánlottak.

Mindenki keresi a csodaszert a tömegnöveléshez, miközben nem vesz tudomást arról a tényről, hogy semmi nem hatásosabb, mint a megfelelő mennyiségű kalória, energizáló szénhidrát es izomépítő fehérje konzisztens fogyasztása!Scitec Nutrition témájú írások

Hogyan éld túl a céges karácsonyi bulit elhivatott sportolóként?
Hogyan éld túl a céges karácsonyi bulit elhivatott sportolóként?

2019 december 05 2 perc olvasás

December a meghitt családi ünnepek, karácsony előtti vásárlási hajrá és a céges bulik időszaka. Az év közbeni közös kihívások, rengeteg munka és együtt megélt nehézségek után, jó néha kiengedni a gőzt és a sikeres pillanatokra emlékezve zárni az évet. Azonban a mértéktelen alkoholfogyasztás és a bőséges vacsora nem éppen diéta és alakbarát. Adunk néhány tippet, mire érdemes odafigyelned, hogy ne vesszen kárba a fejlődésedbe fektetett munka és közben jól is érezd magad.
Tovább
Tömegnövelés okosan III. - Az edzésterv
Tömegnövelés okosan III. - Az edzésterv

2019 november 30 3 perc olvasás

Ha az elsődleges célunk az izomtömegünk növelése, az edzéstervünk alapját az összetett, szabadsúlyos gyakorlatok kell, hogy adják. Ebben viszonylag nagy az egyetértés a szakemberek között. Az ismertetésre kerülő edzésterv egy jó kiindulópont, amit később variálhatunk, ha már kitapasztaltuk, milyen gyakorlatokra, sorozat- és ismétlésszámokra valamint milyen edzésbeosztásra reagálunk a legjobban.
Tovább
Tömegnövelés okosan II. - A kiegészítők
Tömegnövelés okosan II. - A kiegészítők

2019 november 27 2 perc olvasás

Ha az elegendő fehérje-, szénhidrát- és kalória-bevitel megvan, át lehet gondolni, milyen egyéb hatóanyaggal szeretnénk (illetve van anyagilag lehetőségünk) megtámogatni izomgyarapodásunkat. Az összetettebb tömegnövelők (mint például a Jumbo Hardcore és a MyoMax Hardcore) a szükséges makrotápanyagokon kívül már tartalmaznak egyéb hatóanyagokat is.
Tovább
Köszönjük, hogy csatlakoztál hozzánk! Hamarosan kapsz egy e-mailt a feliratkozásod megerősítéséhez. Kérjük, kattints az e-mailben található linkre.
Üdvözlünk a Black Friday-t váró közösségünkben, hamarosan küldjük a részleteket! Amennyiben még nem voltál feliratkozva, rövidesen kapsz egy e-mailt a feliratkozásod megerősítéséhez. Kérjük, kattints az e-mailben található linkre!