Edzés utáni regenerálódás - gyorsan!

Javaslatok a gyorsabb regenerálódás elősegítéséhez sportolók számára

Sport közben azért is fáradunk el, mert az izmokban lévő szénhidrát raktárak kiürülnek. Ezért edzés után, ha megemelkedik a vércukorszint, sokkal hatékonyabban képes az inzulin az izomba építeni a szénhidrátokat.

EDZÉS UTÁNI REGENERÁLÓDÁS

edzés utáni regeneráció

A szénhidrátot ki kell érdemelni!

A fogyókúrák során a szénhidrátbevitel csökkentésére intenek bennünket, ám teljesen más a helyzet aktív sport esetén, mert olyankor igen hasznos a szénhidrát. Fontos azonban, hogy a szénhidrátot ki kell érdemelni, vagyis csak aktív fizikai igénybevétel után ajánlatos fogyasztani.

Minél intenzívebben sportol valaki, annál inkább fokozódik a vérében az inzulinhormon érzékenysége. Ha edzés nélkül valaki megenne két kanál Nutellát, abból nagy valószínűséggel inkább zsír lenne, mintsem az izmokat építené. Bár a vércukor emelkedése inzulinemelkedést eredményez, ha ezt nem előzi meg fokozott fizikai igénybevétel, akkor az izmoknak nem lesz szükségük cukorra, így nem is oda nem is fog beépülni, hanem a zsírraktárakat fogja gyarapítani.

A szénhidrátok ürülése-pótlása sportáganként más és más. Hosszútávfutóknak, triatlonosoknak, kerékpárosoknak sport közben is érdemes bevinni összetett szénhidrátokat, ásványi anyagokkal és vitaminnal kiegészítve, mert az izommunka sok nátriumot, kálciumot és magnéziumot használ fel, és az izzadással is sok távozik. Ezek pótlása segít, hogy hosszabb ideig lehessen végezni az adott tevékenységet, és gyorsabb lesz a regeneráció. Rövidebb sporttevékenység esetén elég csak az edzés után pótolni a szénhidrátot.

Mikor érdemes edzeni?

mikor érdemes edzeni?

Örök kérdés, hogy melyik napszakban érdemes edzeni. Reggel nagyobb a sérülésveszély, az ízületek és az izmok nincsenek bemelegedve, és a megfelelő bemelegítést időhiány miatt általában mellőzik az emberek. A nagyon kései (pl. este 10 körüli) edzés nem ajánlott. Úgy érdemes beiktatni a napirendbe a mozgást, hogy a regenerálódás érdekében a végén legyen lehetőség táplálékbevitelre.

Mennyi az izmok regenerálódási ideje?

A pihenőidő hossza teljes mértékben attól függ, hogy mennyire edzett egy test. Aki folyamatosan edz, annak sokkal gyorsabb az edzés utáni regenerálódás, mert a szervezet hozzászokik, és jól alkalmazkodik. Aki azonban csak most kezdte, annak lehet, hogy kell egy hét is, mire újra edzeni tud, mert az izomláz miatt az alapvető mozgás is nehézséget okoz. Igazi kemény edzéseket 48 óránként érdemes végezni.

Mivel tudunk a legjobban regenerálódni?

Az edzés alatt használjuk el a legtöbb energiát a nap során, az energiafelhasználás üteme egy nagyságrendnyit ugrik, a nyugalmi állapothoz képest tízszeres energiát használunk. Ekkor nem tudunk emészteni, mert adrenalin szabadul fel, ami gátolja az emésztést: amikor legnagyobb az ínség, akkor nincs segítség. Edzés után 20 percig csökken az adrenalin szint, de a keringés még intenzív, azaz tudunk emészteni, és amit beviszünk, az nagy arányban, hatékonyan jut el a megdolgozott izmokhoz – ez nevezik anabolikus ablaknak. Így az edzés utáni 20 perc életünk legfontosabb idő intervalluma.

Érdemes olyan táplálék-kiegészítőt fogyasztani, amiben BCAA aminosavak és szénhidrátok kombinációja található. Ekkor azonban hidratálni is kell, tehát hígnak kell lennie. Az a legjobb, ha van benne 60-70 g szénhidrát (cukor és zab), 15-20% fehérje (a fehérjeoldat jobban hidratál, mint a víz).Blog témájú írások

barna rizs fehér rizs
Egy mítosz bukása: barna rizs vagy fehér rizs?

2020 július 06 3 perc olvasás

A testépítő illetve fitness étrendben a barna rizs egyfajta kultikus státusszal bír. A barna rizs felsőbbrendűségét általában még azok is elismerik, akik kényelmi okokból többnyire fehér rizst fogyasztanak a csirkemell mellé. De valóban ez a helyzet?
Tovább
Ősrobbanás a teremben - Big Bang 3.0
Ősrobbanás a teremben - Big Bang 3.0

2020 július 03 2 perc olvasás

A termék szinte az összes olyan komponenst tartalmazza, amit egy edzés előtti formulába bele lehet tenni, ráadásul igazán hatásos, potens dózisban. Az egyes hatóanyagok más-más úton, egymást kiegészítve teszik a Big-Bang 3.0-t utánozhatatlanná.
Tovább
Brandon Curry Signature Stack
Brandon Curry Signature Stack

2020 július 01 2 perc olvasás

Ismerkedj meg a 2019-es Mr. Olympia, Brandon Curry kedvenc táplálék-kiegészítőivel, amiket versenyfelkészülési időszakban szokott fogyasztani!
Tovább
Köszönjük, hogy csatlakoztál hozzánk! Hamarosan kapsz egy e-mailt a feliratkozásod megerősítéséhez. Kérjük, kattints az e-mailben található linkre.
Köszönjük, hogy megerősítetted feliratkozásodat, hamarosan jelentkezünk a személyre szabott tartalmakkal!
Üdvözlünk a Black Friday-t váró közösségünkben, hamarosan küldjük a részleteket! Amennyiben még nem voltál feliratkozva, rövidesen kapsz egy e-mailt a feliratkozásod megerősítéséhez. Kérjük, kattints az e-mailben található linkre!