A tejsavófehérje ára

“Chi vuol viver sano e lesto beve scotta e cena presto.” – „Ha egészséges és aktív életet akarsz élni, igyál tejsavót és vacsorázz korán.” – Firenzei mondás 1650-ből.

A tejsavófehérje-gyártás költségei magasak, de nem kell milliomosnak lenni ahhoz, hogy izmot építhessünk. Magazinunk olvasói minden bizonnyal tisztában vannak azzal, hogy a tejsavófehérje valahol a legelején van a minőségi izomépítéshez szükséges étrend-kiegészítők rangsorának. A tejsavófehérje az egyik legjobb fehérje, különösen akkor, ha a gyors felszívódás is választási szempont – például ha az edzés körüli időszakban szeretnénk azt fogyasztani. A tájékozottabbaknak valószínűleg az sem újdonság, hogy a tejsavófehérje un. protein szubfrakciókból (alrészekből) áll össze. A fehérje-alrészek közé tartoznak az immunoglobulinok, a glikomakropeptidek, a bovin szérum albumin, a béta-laktoglobulin, az alfa-laktalbumin, valamint az olyan kisebb peptidek, mint a laktoperoxidázok, a lizozim és a laktoferrin. Ezeket gyakran a fehérje-kiegészítők címkéjén is feltüntetik. Minden egyes fehérje-alrésznek megvan a maga hasznos biológiai funkciója. Ez már nagyon régóta ismert, amit bizonyít egy másik olasz mondás 1777-ből: „Allevato con la scotta il dottore e in bancarotta.” – „Ha mindenki tejsavón nőne fel, az orvosok csődbe jutnának.” Ez a jó hír! A rossz hír pedig az – ami az élelmiszeripari folyamatokban tájékozottaknak biztosan nem számít újdonságnak – hogy a minőségi tejsavófehérje-gyártás költségei magasak és emelkedőben vannak. Ahhoz, hogy megértsük ennek a miértjét, érdemes áttekinteni, hogyan is jut el a tejsavófehérje a tejgazdaságokból a shakerekbe.

A tejsavófehérje árát elsődlegesen meghatározó tényező magának a tejnek az ára. A tejsavófehérjét teljes tejből vonják ki. Világszerte egyre nagyobb a kereslet a tej iránt, különösen az olyan nagy országokban, mint Kína vagy Oroszország. Még az amerikai tejgazdaságok jó része is inkább ezekre a piacokra termel. A bővülő kereslet felnyomja a tej árát. A tej egy része a sajtkészítő üzemekhez kerül, további feldolgozásra. A tejsavó ezekben az üzemekben kerül „leválasztásra” a tej többi részéről. A tejet a sajtkészítőkhöz jellemzően tartálykocsikkal szállítják. Itt jön be a következő ártényező a képbe: az üzemanyagárak. Ha az üzemanyagárak emelkednek, a sajtgyártás és ezen keresztül a tejsavófehérje-gyártás költségei is nőnek. A magasabb költségek természetszerűleg a fogyasztói árban is megjelennek.

Miután a tej megérkezik a sajtkészítő üzembe, ott azt alaposan megvizsgálják, és ha a minőségét megfelelőnek találják, hűtőtartályokba pumpálják. Ezután következik a pasztörizálás, amely egyfajta hőkezelés a veszélyes baktériumok elpusztítására. A tejet a pasztörizálás után visszahűtik és megkezdhető a sajtgyártási folyamat. A sajt fehérjetartalmát túlnyomórészt a kazein adja, ami a teljes tejfehérjének hozzávetőlegesen 80 százalékát teszi ki. A sajtgyártás során a folyékony tejsavó kivonásra kerül a tejből. Egészen a közelmúltig a tejsavó további feldolgozását a tejfeldolgozó cégek nem tartották gazdaságosnak. Így ez a folyékony tejsavó, annak ismert hasznos tulajdonságai ellenére, gyakran kiöntésre került. Mára ez gyökeresen megváltozott. Már a komolyabb sajtgyártó cégek is, akik felismerték, mekkora üzlet a tejsavó, felvették tevékenységi körükbe a tejsavó-feldolgozást. A tejből kivont tejsavó tehát tovább folytatja útját, és elkezdődik az a szűrési folyamat, aminek a végterméke az a turmix, amit annyira szeretünk.

A tejsavó-permeátumnak, ami a sajtgyártás során kivonásra kerül, csak 15 százaléka tejsavófehérje. A többi lényegében tejcukor (laktóz) és zsír. A cukor és a zsír eltávolításához a tejsavót szűrési folyamatok sorozatán kell átvezetni. Ezt hívják ultraszűrésnek. Ez a szűrési folyamat egészen a 80 százalékos fehérjetartalom eléréséig tart. Ha ezen a ponton megállunk, akkor kapjuk meg az ún. tejsavófehérje koncentrátumot. A másik lehetőség, hogy a szűrési sorozat folytatása, hogy aztán megkaphassuk a tejsavófehérje izolátumot, a proteinek „non plus ultra”-ját. A folyamat azonban, aminek során további cukor és zsír kerül eltávolításra, és 90 vagy annál is magasabb fehérje-százalékkal rendelkező terméket kapunk kézhez, költséges. A tejsavófehérje izolátum előállítása mindenképpen mikroszűrést igényel. A szűréshez használt membránok drágák és gyakran kell cserélni őket. Egy másik eljárás az ion-cserélés, ami hasonlóan komplikált és költséges. Ezért drágább az izolátum a koncentrátumnál – és mint láthattuk, már a koncentrátum előállítása sem olcsó mulatság.

Akár koncentrátumról, akár izolátumról van szó, a gyártási folyamat utolsó lépése a porlasztásos szárítás. A folyékony fehérje egy folyadék-porlasztóba kerül, ahol cseppecskékre bomlik. A cseppecskéket forró levegővel fújatják, ami eltávolítja a nedvességet, és a fehérje porrá alakul. A legtöbb minőségi tejsavó-fehérje instantizáláson is keresztülmegy, ami jobb oldhatóságot eredményez. A tejsavófehérje-port ezután csomagolják, és megy a étrendkiegészítő- illetve élelmiszeripari cégekhez. Egyre több és több élemiszerhez adnak tejsavófehérjét. A nagy élemiszeripari konglomerátumok nagy tejsavó-felvásárlók. Sokkal nagyobb piaci erővel bírnak, mint bármelyik étrendkiegészítő-gyártó cég. Keresletük a tejsavófehérje iránt, szintén komoly árfelhajtó tényező.

Akik komolyan gondolják az izomépítést, úgy sem fognak lemondani kedvenc étrend-kiegészítőjükről. Ha azonban szűkös a költségvetés, jól jöhet minden ötlet, amivel csökkenthetjük az általunk kifizetett árat. Mindig a lehető legnagyobb kiszerelésben vásároljunk! Adagonként biztosan olcsóbban jövünk ki, még ha egy alkalommal több pénzt hagyunk is ott a boltban. Annak, aki szűkös keretből gazdálkodik, megfontolandó, hogy maradjon a koncentrátumnál, és ne ruházzon be izolátumra. Mindenki kikalkulálhatja magának, hogy a plusz forintjaiért kap-e plusz fehérjét vagy sem, ha koncentrátumról átvált izolátumra. Azonban a koncentrátum több laktózt tartalmaz, tehát a tejcukor-érzékenyeknek valószínűleg az izolátum a jobb választás, ugyanakkor a laktóz javítja számos ásvány és vitamin felszívódási képességét.Scitec Nutrition témájú írások

Two packs of the winter flavours of Scitec 100% Whey Protein Professional
Megérkezett a híres piros dobozos, új téli ízekben, a Scitectől!

2019 november 08 1 perc olvasás

Megérkezett a WPP új, téli ízekben! Ki kell próbálnod az ünnepi hangulatú diós vagy rituális érzetet keltő matcha ízeinket. Ezek az ízek garantáltan motiválni fognak az edzéseid előtt, hiszen alig várod majd, hogy megihasd!
Tovább
Őszi vitaminok
Őszi vitaminok

2019 október 21 3 perc olvasás

Megszállott sportoló vagy, aki nem keres kifogásokat csak megoldásokat az edzésre? Mi elhisszük neked, azonban a szervezeted bedobhatja a törölközőt...

Tovább
Tömegnövelés okosan – Az alapok
Tömegnövelés okosan – Az alapok

2019 október 20 2 perc olvasás

Mindenki keresi a csodaszert a tömegnöveléshez, miközben nem vesz tudomást arról a tényről, hogy semmi nem hatásosabb, mint...

Tovább
Köszönjük, hogy csatlakoztál hozzánk! Hamarosan kapsz egy e-mailt a feliratkozásod megerősítéséhez. Kérjük, kattints az e-mailben található linkre.