A balanced and healthy breakfast consisting of milk, fruits, muesli and honey

Az elmúlt néhány cikkben kiveséztük a fehérjék minőségének fontosságát, illetve azt, hogy mennyi fehérjét célszerű fogyasztanunk céljaink eléréséhez.

Most egy újabb fontos témát szeretnénk körbejárni, nevezetesen a fehérjék időzítését.

Igen, jól olvastad, ugyanis nagyon nem mindegy, hogy a nap folyamán mikor és milyen fehérjeforrásokra alapozzuk a tápanyagbevitelünket.

Más fehérjeforrást célszerű választani edzés után és mást például lefekvés előtt. Ezért nem létezik igazából „mindenható”, tökéletes fehérjeforrás.

Az egyes fehérjeforrások különböznek, eltérő tulajdonságokkal bírnak egymástól. Csakúgy, mint mondjuk te és az edzőtársad. Te combosabb vagy guggolásban, ő viszont húzódzkodásban verhetetlen.

Fehérjék esetében ez a különbség leginkább az eltérő biológiai értékben, felszívódási sebességben és a különböző hasznosulási jellemzőkben nyilvánul meg.

Na, de nézzük egy kicsit konkrétabban!

Vizsgáljuk meg közelebbről a legnépszerűbb fehérjeforrást, vagyis a tejsavófehérjét.

A tejsavófehérje a tejfehérje két fő frakciójának egyike a kazein mellett. A tejfehérje ugyanis egy összetett fehérje, ami két teljesen eltérő tulajdonsággal rendelkező fehérjeforrást tartalmaz a kazein és a tejsavófehérje formájában. Gyors felszívódás, könnyű emészthetőség és kimagasló biológiai érték jellemzi, ami ideális fehérjeforrássá teszi azokra az időpontokra, amikor kulcsfontosságú a mihamarabbi tápanyagbevitel.

Ez a két időpont a reggeli és az edzés utáni.

Ha belegondolsz, teljesen logikus.

Éjszaka 6-8 órán keresztül aludtál, (ha csak nem születtél éjszakai bagolynak) pihented ki az aznap fáradalmait. Nem ettél, maximum csak némi folyadékot vettél magadhoz. Így amikor reggel felkelsz, szervezetedben „katabolikus” folyamatok vannak túlnyomó részben. Ilyenkor a szervezet lebontja a szöveteket. Igen, azokat a nehezen megszerzett izomszöveteket is, amikért annyit güriztél a teremben. Mondanunk sem kell, hogy ez egy nem kívánatos állapot.

Ahhoz, hogy szervezeted leállítsa a lebontó folyamatokat, és átkapcsoljon „anti-katabolikus” üzemmódba, minél hamarabb minőségi tápanyaghoz kell juttatnod a sejtjeidet. És itt jön képbe egy gyors felszívódású és könnyen emészthető fehérje, mint amilyen a tejsavó is.

Scitec Gym reggeli tuti tipp:

Adj a fehérjédhez extra zab- vagy rizspelyhet, esetleg némi gyümölcsöt és/vagy olajos magvat. Így egy teljes értékű, minőségi reggelit kaphatsz.

A másik, és talán még fontosabb időpont az edzés utáni.

Az ellenállásos edzés köztudottan a legjobb izomfejlesztő edzésmódszer. Abban az esetben, ha izmainknak megadjuk a fejlődéshez szükséges ingert, valamint a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot.

Az ellenállásos edzés során az izomrostokban apró, úgynevezett „mikrosérülések” keletkeznek. Ahhoz, hogy a szervezet kellőképpen tudja kezelni a „sérüléseket” és tökéletesen tudjon regenerálódni, illetve adaptálódni, kulcsfontosságú, hogy edzés után minél gyorsabban megkapja a szükséges mennyiségű építőanyagot, vagyis fehérjét.

Scitec Gym edzés utáni tuti tipp:

Ha megterhelő, intenzív és/vagy hosszantartó edzés van a hátad mögött, érdemes lehet kedvenc fehérjéd mellé szénhidrátforrás gyanánt 1-2 banánt, esetleg néhány szelet puffasztott rizst vagy müzli szeletet is elmajszolni - ezzel is támogatva a regenerációs folyamatokat és az elhasznált energiaraktárak újratöltését.

Plusz egy érv a tejsavó mellett:

A tejsavó gazdag leucinban, ami egy olyan speciális aminosav, amely közvetlenül képes serkenteni az izmok növekedéséért felelős sejteket.

(Az aminosavak a fehérjék alkotóelemei. A későbbiekben részletesen is beszélünk majd róluk.)

Kiváló választás lehet tejsavófehérje gyanánt a Scitec WheyBRO+ Zero, ami praktikus kiszerelésének köszönhetően könnyen szállítható, illetve egyszerűen elkészíthető – csak vizet kell hozzáadni, és kész is van. Egyszerűbb, mint a fekvőtámasz.

A nap további szakaszaiban érdemes a lassabb, elnyújtottabb felszívódású fehérjeforrásokra alapozni a fehérjebevitelt, mint amilyenek a húsfélék, tojás, vagy épp a túró és a sajt. Ezek a források elkészítési módszer, ételtársítás és mennyiség függvényében akár 3-8 órás emésztési idővel is rendelkezhetnek. Így lassú, azonban egyenletes, folyamatos tápanyag ellátást biztosítanak az izmaid számára.

Ezek alapján bátran kijelenthetjük, hogy fejlődés szempontjából a tejsavófehérje az egyik legjobb barátod.

Szép dolog a barátság, azonban edzeni nem fog helyetted!

Szóval Tiéd a pálya! Irány a terem!Scitec Gym témájú írások

Hogyan "éld túl" az év végi ünnepeket?
Hogyan "éld túl" az év végi ünnepeket?

2019 december 06 3 perc olvasás

Az izmaid nem ismerik a naptárt, és az sem érdekli igazán őket, ha hétágra süt a nap, vagy éppen nagy pelyhekben hull a hó.
Az izmaidat csupán két dolog foglalkoztatja: kellően meg legyenek edzve, és kapják meg a fejlődésükhöz szükséges tápanyagot!
Így hát karácsony ide, szilveszter oda… irány a terem!
Tovább
Van zsákodban minden jó, mogyorós és szilvás CerealBro+!
Van zsákodban minden jó, mogyorós és szilvás CerealBro+!

2019 december 04 2 perc olvasás

Jól viselkedtél idén? Nem hagytál ki egy lábedzést sem, és az étrended is becsületesen tartottad?
Akkor reménykedhetsz, hogy a Mikulástól is valami finomságot kapsz, nem csak virgácsot.
Tovább
Eloszlatjuk a kételyeid - fókuszban a gyors és lassú felszívódású szénhidrátok!
Eloszlatjuk a kételyeid - fókuszban a gyors és lassú felszívódású szénhidrátok!

2019 december 02 3 perc olvasás

A mindennapi mozgáshoz, sportoláshoz, de még a gondolkodáshoz is az energiát elsősorban a szénhidrátok szolgáltatják szervezetünk számára. Kivéve néhány speciális táplálkozási irányzatnál, mint például a ketogén étrend.
Tovább
Köszönjük, hogy csatlakoztál hozzánk! Hamarosan kapsz egy e-mailt a feliratkozásod megerősítéséhez. Kérjük, kattints az e-mailben található linkre.
Üdvözlünk a Black Friday-t váró közösségünkben, hamarosan küldjük a részleteket! Amennyiben még nem voltál feliratkozva, rövidesen kapsz egy e-mailt a feliratkozásod megerősítéséhez. Kérjük, kattints az e-mailben található linkre!