Eloszlatjuk a kételyeid - fókuszban a gyors és lassú felszívódású szénhidrátok!

Az előző részben megismerkedtünk közelebbről is a szénhidrátokkal és tisztáztuk, hogy nem az ördögtől való tápanyagok.

Most kicsit mélyebbre ásunk, és körbejárjuk a szénhidrátok megfelelő időzítését az edzés vonatkoztatásában.

A mindennapi mozgáshoz, sportoláshoz, de még a gondolkodáshoz is az energiát elsősorban a szénhidrátok szolgáltatják szervezetünk számára. Kivéve néhány speciális táplálkozási irányzatnál, mint például a ketogén étrend.

Csakúgy, mint a fehérjéknél, a szénhidrátok esetében is fontos, hogy a megfelelő időpontban, a megfelelő mennyiségű és típusú szénhidrátot fogyasszuk a látványos és eredményes fejlődés érdekében.

A szénhidrátoknál alapjáraton két típust különböztetünk meg. Ezek az egyszerű, vagyis a gyors, és az összetett, azaz a lassú felszívódású szénhidrátok.

Egyszerű, vagyis gyors szénhidrátok

Szerveztünk számára az egyszerű szénhidrátok jelentik a lehető leggyorsabban hozzáférhető energiaforrásokat. Ebbe a kategóriába tartozó szénhidrátokat elsősorban olyan időpontokban érdemes fogyasztani, amikor a szervezetnek gyors energiapótlásra van szüksége. Tehát megterhelőbb, húzósabb edzések közben, vagy után.

Mik tartoznak az egyszerű szénhidrátok közé?

A szőlőcukor, a gyümölcscukor, a méz, és ezekből készült ételek/italok, mint például a gyümölcslevek, szirupok.

Miért hasznos az edzés körüli időpontokban gyors felszívódású szénhidrátot fogyasztani?

1. Edzés közben:

Intenzív edzés hatására a szervezet glikogén raktárai alaposan megcsappannak. Hangsúly az intenzíven van! Azzal, hogy rákacsintottál a súlyokra még nem égettél el szénhidrátot. 😊

A csökkenő glikogénszinttel arányosan romlik a teljesítmény és növekszik a fáradtságérzet. Így nehezebben mehet az edzés egy olyan összetett gyakorlat után, mint amilyen a felhúzás, amikor a gyakorlat kivitelezése rengeteg szénhidrátot "emészt" fel.

A teljesítmény csökkenését viszont kivédheted, ha edzés közben 20-30 gramm egyszerű szénhidrátot tartalmazó koktélt kortyolgatsz.

Természetesen, ha elsődleges célod a testsúlycsökkentés, szálkásítás, úgy célszerű mellőznöd edzés közben az egyszerű szénhidrátok fogyasztását, ugyanis csökkentik a zsírégetés ütemét. Ilyenkor hagyatkozz "csak" az aminosavakra, vagyis a BCAA+Glutamine-ra.

ScitecGYM tuti tipp: 1 adag BCAA + Glutamine, 20-30 gramm szőlőcukorral, vagy izotóniás itallal kombinálva.

2. Edzés után:

Az edzés utáni egyszerű szénhidrát-bevitel támogatja a glikogén raktárak mihamarabbi feltöltését, ami jelentős mértékben fokozza a regenerációt, csökkenti a kortizolszintet (stresszhormon), és fokozza más tápanyagok, mint például a fehérje, a kreatin, vagy az aminosavak beépülését. Ez kulcsfontossággal bír, ha célod a nagyobb súlyok megmozgatása és a folyamatos fejlődés. A mai világban kinek nem? 😉

Scitec GYM tuti tipp: Tolj be edzés után kedvenc fehérjéd mellé néhány banánt, vagy ropogtass el hozzá pár szelet puffasztott rizst.

Fontos kiemelni, hogy az edzés körüli időpontokban fogyasztott egyszerű szénhidrátokból a szervezet nem képez zsírt, ezeket azonnal elégeti energiaként, vagy felhasználja a regenerációs folyamatok támogatására.

Az esetlegesen megjelenő úszógumiért inkább a késő esti nassolásokat, vagy a szekrényedben lakozó gonosz manót hibáztasd, aki éjszakánként mindig visszább veszi a nadrágod derékméretét eggyel.

Scitec GYM tuti tipp: Lakatold le éjszakára a hűtőszekrényt! 😊

Összetett, azaz a lassúfelszívódású szénhidrátok

Az egyszerű szénhidrátokkal ellentétben az összetett szénhidrátok emésztése időigényesebb, felszívódása lassabb, így egyenletesebb módon biztosítják a szervezet számára szükséges energiát. Éppen ezért, az összetett szénhidrátok kiváló energiaforrásnak számítanak amikor nem edzel. Tehát ha éppen dolgozol, az iskolapadot koptatod, vagy a barátaiddal lógsz.

Mik a legjobb összetett szénhidrátok?

A zabpehely, a barna- és basmati rizs, az édesburgonya, a gyökérzöldségek, a quinoa, és a teljes kiőrlésű pékáruk.

Regenerálódj tudatosan! - Bemutatkozik a Scitec Gym Gainer Complex+ tejsavófehérje és szénhidrát italpor

Az edzés utáni regeneráció fontosságával már bizonyára tisztában vagy. Bármi is legyen a célod, edzés után a lehető leghamarabb célszerű, gyors és könnyen emészthető tápanyaggal ellátnod a szervezeted. Erre kiváló megoldást nyújtanak a gyors felszívódású fehérjeporok, mint a WheyBro+ Zero és az egyszerű szénhidrátok, mint például a szőlőcukor kombinálása. Ha nem szeretnél edzés végén szőlőcukrot méricskélni, de szükséged van egy egyszerű szénhidrátok nyújtotta jótékony előnyökre, akkor válaszd a Gainer Complex+-t, ami a Scitec Gym vadonatúj, edzés utáni regeneráló komplexe.

Formulánk fejlődés és regeneráció szempontjából ideális, 1:2 arányban tartalmaz fehérjét és szénhidrátot (gyors és összetett szénhidrátot egyaránt). Így gyorsan visszatöltheted az edzés során elhasznált szénhidrátok egy részét, és elkerülheted az esetlegesen felmerülő, hirtelen energiaszint-csökkenést.

Reméljük sikerült eloszlatni kételyeidet, és már látod, hogy a megfelelő időben és módon megválasztott szénhidrátok fogyasztásából kizárólag csak profitálhatsz.

Tégy egy próbát, visszajelzésedet pedig várjuk a Scitec Gym Magyarország Facebook oldalán!Scitec Gym témájú írások

Légy tudatos - védd a természetet, óvd a környezetet!
Légy tudatos - védd a természetet, óvd a környezetet!

2020 február 16 2 perc olvasás

Célorientált sportolóként valószínűleg nagy hangsúlyt fektetsz a hétköznapjaid során a tudatosságra. Azaz precíz vagy a táplálkozásodat illetően és terv szerint végzed az edzéseidet. Mi a helyzet a környezeteddel? Ezzel kapcsolatban is tudatos vagy?
Tovább
Hozd ki magadból a maximumot a növények erejével!
Hozd ki magadból a maximumot a növények erejével!

2020 február 11 2 perc olvasás

Az emberek többsége az elmúlt években leginkább etikai vagy környezetvédelmi okokból választotta a vegán étrendet, életmódot. Az utóbbi időben azonban számos sportoló, élsportoló tért át növényi alapú táplálkozásra azzal a nem titkolt szándékkal, hogy növeljék teljesítményüket és a maximumot tudják kihozni a regenerációjukból.
Tovább
Páros gyakorlatok – nem csak Valentin napra!
Páros gyakorlatok – nem csak Valentin napra!

2020 február 09 2 perc olvasás

Nyakunkon a Valentin nap. Mivel is lephetnéd meg edzésfanatikus párodat, ha nem a közös edzés élményével?! Szeretnénk segítségetekre lenni az edzésterv összeállításában, így hoztunk Nektek néhány nagyszerű, szabad testsúlyos, akár otthon is elvégezhető páros gyakorlatot.
Tovább
Köszönjük, hogy csatlakoztál hozzánk! Hamarosan kapsz egy e-mailt a feliratkozásod megerősítéséhez. Kérjük, kattints az e-mailben található linkre.
Köszönjük, hogy megerősítetted feliratkozásodat, hamarosan jelentkezünk a személyre szabott tartalmakkal!
Üdvözlünk a Black Friday-t váró közösségünkben, hamarosan küldjük a részleteket! Amennyiben még nem voltál feliratkozva, rövidesen kapsz egy e-mailt a feliratkozásod megerősítéséhez. Kérjük, kattints az e-mailben található linkre!