Eloszlatjuk a kételyeid - fókuszban a gyors és lassú felszívódású szénhidrátok!

Az előző részben megismerkedtünk közelebbről is a szénhidrátokkal és tisztáztuk, hogy nem az ördögtől való tápanyagok.

Most kicsit mélyebbre ásunk, és körbejárjuk a szénhidrátok megfelelő időzítését az edzés vonatkoztatásában.

A mindennapi mozgáshoz, sportoláshoz, de még a gondolkodáshoz is az energiát elsősorban a szénhidrátok szolgáltatják szervezetünk számára. Kivéve néhány speciális táplálkozási irányzatnál, mint például a ketogén étrend.

Csakúgy, mint a fehérjéknél, a szénhidrátok esetében is fontos, hogy a megfelelő időpontban, a megfelelő mennyiségű és típusú szénhidrátot fogyasszuk a látványos és eredményes fejlődés érdekében.

A szénhidrátoknál alapjáraton két típust különböztetünk meg. Ezek az egyszerű, vagyis a gyors, és az összetett, azaz a lassú felszívódású szénhidrátok.

Egyszerű, vagyis gyors szénhidrátok

Szerveztünk számára az egyszerű szénhidrátok jelentik a lehető leggyorsabban hozzáférhető energiaforrásokat. Ebbe a kategóriába tartozó szénhidrátokat elsősorban olyan időpontokban érdemes fogyasztani, amikor a szervezetnek gyors energiapótlásra van szüksége. Tehát megterhelőbb, húzósabb edzések közben, vagy után.

Mik tartoznak az egyszerű szénhidrátok közé?

A szőlőcukor, a gyümölcscukor, a méz, és ezekből készült ételek/italok, mint például a gyümölcslevek, szirupok.

Miért hasznos az edzés körüli időpontokban gyors felszívódású szénhidrátot fogyasztani?

1. Edzés közben:

Intenzív edzés hatására a szervezet glikogén raktárai alaposan megcsappannak. Hangsúly az intenzíven van! Azzal, hogy rákacsintottál a súlyokra még nem égettél el szénhidrátot. 😊

A csökkenő glikogénszinttel arányosan romlik a teljesítmény és növekszik a fáradtságérzet. Így nehezebben mehet az edzés egy olyan összetett gyakorlat után, mint amilyen a felhúzás, amikor a gyakorlat kivitelezése rengeteg szénhidrátot "emészt" fel.

A teljesítmény csökkenését viszont kivédheted, ha edzés közben 20-30 gramm egyszerű szénhidrátot tartalmazó koktélt kortyolgatsz.

Természetesen, ha elsődleges célod a testsúlycsökkentés, szálkásítás, úgy célszerű mellőznöd edzés közben az egyszerű szénhidrátok fogyasztását, ugyanis csökkentik a zsírégetés ütemét. Ilyenkor hagyatkozz "csak" az aminosavakra, vagyis a BCAA+Glutamine-ra.

ScitecGYM tuti tipp: 1 adag BCAA + Glutamine, 20-30 gramm szőlőcukorral, vagy izotóniás itallal kombinálva.

2. Edzés után:

Az edzés utáni egyszerű szénhidrát-bevitel támogatja a glikogén raktárak mihamarabbi feltöltését, ami jelentős mértékben fokozza a regenerációt, csökkenti a kortizolszintet (stresszhormon), és fokozza más tápanyagok, mint például a fehérje, a kreatin, vagy az aminosavak beépülését. Ez kulcsfontossággal bír, ha célod a nagyobb súlyok megmozgatása és a folyamatos fejlődés. A mai világban kinek nem? 😉

Scitec GYM tuti tipp: Tolj be edzés után kedvenc fehérjéd mellé néhány banánt, vagy ropogtass el hozzá pár szelet puffasztott rizst.

Fontos kiemelni, hogy az edzés körüli időpontokban fogyasztott egyszerű szénhidrátokból a szervezet nem képez zsírt, ezeket azonnal elégeti energiaként, vagy felhasználja a regenerációs folyamatok támogatására.

Az esetlegesen megjelenő úszógumiért inkább a késő esti nassolásokat, vagy a szekrényedben lakozó gonosz manót hibáztasd, aki éjszakánként mindig visszább veszi a nadrágod derékméretét eggyel.

Scitec GYM tuti tipp: Lakatold le éjszakára a hűtőszekrényt! 😊

Összetett, azaz a lassúfelszívódású szénhidrátok

Az egyszerű szénhidrátokkal ellentétben az összetett szénhidrátok emésztése időigényesebb, felszívódása lassabb, így egyenletesebb módon biztosítják a szervezet számára szükséges energiát. Éppen ezért, az összetett szénhidrátok kiváló energiaforrásnak számítanak amikor nem edzel. Tehát ha éppen dolgozol, az iskolapadot koptatod, vagy a barátaiddal lógsz.

Mik a legjobb összetett szénhidrátok?

A zabpehely, a barna- és basmati rizs, az édesburgonya, a gyökérzöldségek, a quinoa, és a teljes kiőrlésű pékáruk.

Regenerálódj tudatosan! - Bemutatkozik a Scitec Gym Gainer Complex+ tejsavófehérje és szénhidrát italpor

Az edzés utáni regeneráció fontosságával már bizonyára tisztában vagy. Bármi is legyen a célod, edzés után a lehető leghamarabb célszerű, gyors és könnyen emészthető tápanyaggal ellátnod a szervezeted. Erre kiváló megoldást nyújtanak a gyors felszívódású fehérjeporok, mint a WheyBro+ Zero és az egyszerű szénhidrátok, mint például a szőlőcukor kombinálása. Ha nem szeretnél edzés végén szőlőcukrot méricskélni, de szükséged van egy egyszerű szénhidrátok nyújtotta jótékony előnyökre, akkor válaszd a Gainer Complex+-t, ami a Scitec Gym vadonatúj, edzés utáni regeneráló komplexe.

Formulánk fejlődés és regeneráció szempontjából ideális, 1:2 arányban tartalmaz fehérjét és szénhidrátot (gyors és összetett szénhidrátot egyaránt). Így gyorsan visszatöltheted az edzés során elhasznált szénhidrátok egy részét, és elkerülheted az esetlegesen felmerülő, hirtelen energiaszint-csökkenést.

Reméljük sikerült eloszlatni kételyeidet, és már látod, hogy a megfelelő időben és módon megválasztott szénhidrátok fogyasztásából kizárólag csak profitálhatsz.

Tégy egy próbát, visszajelzésedet pedig várjuk a Scitec Gym Magyarország Facebook oldalán!Scitec Gym témájú írások

Enni vagy nem enni, ez itt a kérdés - Diétás nassolnivalók
Enni vagy nem enni, ez itt a kérdés - Diétás nassolnivalók

2020 január 21 2 perc olvasás

Nagyon sokan ott bukják el a kihívásokat az életmódváltással kapcsolatban, hogy nem tudnak lemondani a desszertekről, és az édes ízekről. Éppen ezért hoztunk nektek két olyan receptet, amit lelkiismeret furdalás nélkül beilleszthettek az újévi életmódváltó programotokba, és közben bűntudat nélkül élvezhetitek az édes ízeket.
Tovább
Mindenképp újévkor váltanál életmódot? – Eláruljuk, hogyan érdemes!
Mindenképp újévkor váltanál életmódot? – Eláruljuk, hogyan érdemes!

2020 január 14 3 perc olvasás

Az új év kezdetével valósággal megrohamozzák az edzőtermeket az "életmódváltók", azzal a reménnyel, hogy végre-valahára lefogynak, vagy éppen felpakolnak magukra néhány kilogramm izomtömeget. Sokszor órákat töltenek a kardiógépek és a kézi súlyzók rendületlen nyúzásával, azonban az eredmények nem, vagy nem olyan formában jönnek, ahogy azt elképzelték. Lendületük gyorsan el is száll, akár a heti két lábedzés története...
Tovább
Koffein edzés előtt - Amikor a jóból is megárt a sok!
Koffein edzés előtt - Amikor a jóból is megárt a sok!

2020 január 08 2 perc olvasás

A koffeint, pontosabban az azt tartalmazó növényeket, kivonatokat az emberiség már évezredek óta alkalmazza ébersége és teljesítménye fokozása érdekében. Ez a jelenség a mai napig megmaradt, csak modernebb köntösbe bújtatva. Mindennapi rutinunk részét képezik azok a rituálék, amelyek során koffeintartalmú ételt vagy italt fogyasztunk.
Tovább
Köszönjük, hogy csatlakoztál hozzánk! Hamarosan kapsz egy e-mailt a feliratkozásod megerősítéséhez. Kérjük, kattints az e-mailben található linkre.
Üdvözlünk a Black Friday-t váró közösségünkben, hamarosan küldjük a részleteket! Amennyiben még nem voltál feliratkozva, rövidesen kapsz egy e-mailt a feliratkozásod megerősítéséhez. Kérjük, kattints az e-mailben található linkre!