Tudtad, hogy a hidegben is ugyanúgy kiszáradhatsz, mint 30 fokban? Így kerüld el!

Az ősz beköszöntével egyre többször fogod edzéseidet hűvösebb időben végezni, ami kifejezetten jól is eshet: végre nem fojtogat a 30 fokos kánikula, gyorsulsz, kevesebbet izzadsz. A legutolsó dolog, amire ilyenkor gondolsz, az az, hogy vajon eleget iszol-e edzés közben, hiszed kiszáradni csak a forróságban lehet, nem igaz?

Ez bizony egy olyan tévhit, amit pont testünk hitet el velünk! A hidegebb időben ugyanolyan, sőt, nagyobb kockázata van a kiszáradásnak. Hogy miért?

A hideg ellen szervezetünk azzal védekezik, a perifériáinkról – pl. kéz-és lábfejedtől – elvonja a vért, ezzel tartalékolva a hőt a fontosabb, belső szerveink körül. Ez Neked sem ismeretlen, hiszen a kezed és lábad szokott először fázni hidegben, igaz? Emiatt azonban a szervezeted azt hiszi, hogy kellően hidratált állapotban vagy, vagyis sokkal később jelez szomjúsággal, mint normál esetben.
Ugyanebből az okból kifolyólag kevésbé is fogja a folyadékot tartalékolni a tested, a veséid azt a parancsot kapják, hogy nincs erre szükség. Biztosan Te is tapasztaltad már, hogy hideg időben többet jársz mosdóba – ennek ez az oka!

Tehát elsősorban a szervezetünk saját magát is becsapja, ezért fontos, hogy légy okosabb! Ne csak akkor fogyassz folyadékot hidegben, mikor már szomjas vagy, mert jó eséllyel ilyenkor már sokkal dehidratáltabb vagy, mint a nyári hónapokban.

Erre ráadásul még több faktor is ráerősít:

  • Ha túl melegen öltözködsz, vagyis túl sok réteg ruhát veszel fel, szinte bepácolódsz a ruháid alá és még jobban fogsz izzadni a melegben.
  • A hideg időben kevésbé látványos az izzadás, hiszen a verejték gyorsan elpárolog, így Neked sem tűnik fel, hogy ugyanannyira izzadsz, mint meleg időben.
  • A légzéssel is több nedvességet veszítesz, mert a hideg levegőnek fel kell melegednie, mire a tüdődbe ér. Ezért látod a leheleted hidegben – ez tulajdonképpen kilélegzett nedvesség!

Meglepő tények, igaz? Ezért ne felejtsd el hidegben sem magadnál tartani a Scitec Endurance IsoHydro izotóniás italport kedvenc ízedben, hogy ilyenkor is jóleső, élvezetes legyen minden lépés, karcsapás vagy pedálfordulat, amit megteszel! A benne található tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok mellett a Q10-nek köszönhetően pedig a hidegnek kitett és meggyötörd bőröd is gyorsabban regenerálódik.


Köszönjük, hogy csatlakoztál hozzánk! Hamarosan kapsz egy e-mailt a feliratkozásod megerősítéséhez. Kérjük, kattints az e-mailben található linkre.