Növeld fittséged téli keresztedzésekkel!

Barátkozzunk meg a ténnyel: a tél még egy darabig tartani fog! Nincs is ezzel baj, hisz Ti, Scitec Endurance olvasók valószínűleg szeretitek a téli szabadtéri sportokat.

Szükség van ilyenkor a nyitottságra, hiszen előfordulhat, hogy a körülmények eltántorítanak eredeti terveidtől, de ez ne szegje kedved! Lehet, hogy egy remek téli sport-kaland vár rád, ami hatékonyabb edzést is eredményezhet azáltal, hogy testednek egy új ingert ad!

Nézzük, milyen sportok jöhetnek ilyenkor szóba?

Sífutás

sífutás

Itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a nagyszerű sport. Ha havazáskor felmész mondjuk a Normafára, már rengeteg sífutóval találkozhatsz. A sífutás nagyon hasonló hatásokkal bír a futáshoz, ugyanakkor biztonságosabb - nem fenyeget az elcsúszás veszélye, és ízületeidre is kímélő hatással van. Növeli az aerob állóképességeket és a bothasználatnak köszönhetően nem csak az alsó-, hanem a felsőtestedet is erősíti: törzsizmaid, karod, vállad, hátad mind edzésben vannak ilyenkor. Ráadásul intervall szakaszokat is be tudsz építeni edzésedbe!

Hogyan kezdj neki? Keress a környezetedben egy oktatót és boltot, ahol tudsz kölcsönözni felszerelést. Öltözz ugyanúgy, mintha futni indulnál, ne melegedj túl! Garantáltan remek szórakozás lesz!

Korcsolyázás

korcsolyázás

Bizony a korcsolyázás nem csak a romantikus randikról szól, hanem egy igen kemény edzés is lehet. Menj ki a közeli korcsolyapályára egy kevésbé zsúfolt időtartamban, és kezdj neki az edzésnek.

Ízületi bemelegítés után végezz pár bemelegítő kört, aztán jöhet a hosszabb, egyenletes tempójú körözés. Ha szeretnél itt is be tudsz iktatni gyorsabb köröket, intervallokat, ugyanúgy, mint egy futópályás edzésen. A korcsolyázás fejleszti állóképességedet, egyensúlyérzékedet, reakcióidat, és nem utolsósorban remek szórakozás.

Meg fogsz lepődni, milyen fárasztó és hatásos sport ez, ha edzésként fogod fel!

Kirándulás

kirándulás télen

Kisebb intenzitású, de tökéletes téli sport a kirándulás, amiből remek társasági eseményt is csinálhatsz pár hasonló állóképességgel rendelkező barátoddal együtt. Az erdő lelkileg feltölt, a táj gyönyörű, és egy-egy hosszabb túra igazi kihívás elé állíthat Téged. - Főleg havas körülmények között, mikor minden lépés egy kicsit nagyobb munka. Ha botot is viszel magaddal, felsőtested is edzed, utána pedig megjutalmazhatod magad egy forró levessel. - Igazi felüdülés lesz! Meg fogsz lepődni, hogy az alacsony intenzitás ellenére egy kiadós túra mennyire ki tud fárasztani, és milyen nagy hatással van az állóképességedre. Ha pedig egy kicsit erősebb tempót diktáltok, – főleg emelkedőkön –, akár magasabb pulzusadatokat is tudtok majd produkálni, mint egy normal futás közben.

Ugye, sikerült meghoznunk a kedved?Scitec Endurance témájú írások

Mikor kezdődik a tavasz – avagy mikor lehet kimenni újra aktívan futni?
Mikor kezdődik a tavasz – avagy mikor lehet kimenni újra aktívan futni?

2020 február 19 2 perc olvasás

Az első gólyák már itthon telelnek, de amíg nem lesz a téli hőmérséklet 15 fokos, addig a fecskék mind elrepülnek majd. Te tudod, hogy milyen madár vagy, de segíthetsz is rajta, nem is keveset, ha fecskéből gólyává szeretnél válni. 😉
Tovább
Hogyan maradj fitt a hegyen és tartsd meg a formád síelés után is?
Hogyan maradj fitt a hegyen és tartsd meg a formád síelés után is?

2020 február 17 2 perc olvasás

Alig vártad, hogy végre eljöjjön az idő, amikor felcsatolhatod a sílécet? Azt már átvettük, hogyan tudod felkészíteni izmaidat a síelés okozta terhelésre, nézzük most, mit tudsz tenni magadért, amikor már a sípályán vagy!
Tovább
Flexiteriánus étrend – ez lehet a tökéletes táplálkozási forma állóképességi sportolóknak?
Flexiteriánus étrend – ez lehet a tökéletes táplálkozási forma állóképességi sportolóknak?

2020 február 15 2 perc olvasás

Hallottál már a flexiteriánus étkezésről? A szó a flexibilis és a vegetáriánus szó keresztezéséből ered. Ez azt jelenti, hogy bár megengeded magadnak alkalmanként a húsfogyasztást, alapvetően étrended döntő része növényi alapú táplálékokból áll. Ez mit is takar pontosan?
Tovább
Köszönjük, hogy csatlakoztál hozzánk! Hamarosan kapsz egy e-mailt a feliratkozásod megerősítéséhez. Kérjük, kattints az e-mailben található linkre.
Köszönjük, hogy megerősítetted feliratkozásodat, hamarosan jelentkezünk a személyre szabott tartalmakkal!
Üdvözlünk a Black Friday-t váró közösségünkben, hamarosan küldjük a részleteket! Amennyiben még nem voltál feliratkozva, rövidesen kapsz egy e-mailt a feliratkozásod megerősítéséhez. Kérjük, kattints az e-mailben található linkre!