Szeretnéd elkerülni a sérüléseket? Akkor kerékpárosként is elengedhetetlen a nyújtás!

Amikor 20-50-100 km-eket gond nélkül megteszel és nem esik nehezedre hosszú ideig állva tekerni, nehéz arra gondolni, hogy izmaid erejének növeléséhez és a sérülések megelőzéséhez elengedhetetlenül fontos, hogy nyújtsd őket.

Pedig kerékpárosként vannak olyan izmok, izomcsoportok, amik fokozott terhelésnek vannak kitéve, hiszen órákon keresztül egy adott pózban vagy, repetitív mozgást végezve. Ezzel nincs is semmi gond, hiszen ki ne irigyelné a kerékpárosok vádliját, combizmait, kardiovaszkuláris fittségét, de ha elfeledkezel edzések után erről a nagyon fontos 10-15 percről, amivel visszanyered izmaid rugalmasságát és növeled mozgástartományát, az könnyen eredményezhet egy olyan sérülést, amivel akár hónapokra is kiesel a mozgás világából.

A kerékpározás sajátja a már említett repetitív, ismétlődő mozgás, aminek hatására a mozgásban részt vevő izmaink megrövidülnek. Ez egy természetes alkalmazkodás izmaink részéről, de a hétköznapi életben szükséged van minden izom teljes mozgástartományára, különben izomdiszbalanszok, kompenzációk jönnek létre. Ez azt jelenti, hogy egy másik izmod fogja például átvenni a megrövidült izmod munkájának egy részét. Ez azért hátrány, mert a kompenzáló izomnak amúgy is lenne más dolga – így könnyen kialakul egy túlfeszülés, fájdalom az adott izomban, ami az egész rendszert megboríthatja, és egy olyan, akár általad nem is észrevehető mozgásmintád alakul ki, ami később komoly problémákat tud okozni. Így tud előfordulni, hogy például egy kis boka mobilitásiprobléma miatt elkezd fájni a hátad.

A másik probléma a rövidült izmokkal az, hogy azok az eredési és tapadási pontokat akár több száz kg erővel képesen „tépni”, aminek hatására csonthártyagyulladás, ízületi fájdalom, szalagproblémák léphetnek fel. Szokott fájni pl. az Achillesed környéke? Ennek oka jó eséllyel lehet például a túlfeszült, megrövidült vádli izmod.

3 részes sorozatunkban végig vesszük a legfontosabb nyújtásokat, amiket be kell építened minden egyes edzésed végébe.

Kezdjük a csípőhajlító izmokkal! Ezek az izmok felelnek azért, hogy lábadat előre fel tudd emelni, vagyis az egyik legalapvetőbb mozgásunkban, a járásban van elengedhetetlen szerepük.Scitec Endurance témájú írások

Kerékpáros nyújtó gyakorlatok – 4. rész: Half-pyramid
Kerékpáros nyújtó gyakorlatok – 4. rész: Half-pyramid

2019 december 06 2 perc olvasás

Folytatjuk kerékpáros nyújtó gyakorlataink sorozatát, ezúttal terítéken a half pyramid, vagyis félpiramis feladatsorral. Ez a gyakorlat szépen nyújtja a hátsó láncot, vagyis azokat az izmaidat, amik tested hátulján helyezkednek el: a vádlit, a combhajlító izmokat, a farizmokat, és a hátizmokat.
Tovább
Makrociklus: mi fán terem a periodizáció, és milyen időszakokra lehet bontani?
Makrociklus: mi fán terem a periodizáció, és milyen időszakokra lehet bontani?

2019 december 05 2 perc olvasás

Ha rendszeresen sportolsz, valószínűleg előbb vagy utóbb eljön az idő, amikor úgy érzed, hogy szeretnéd egy versenyen is megmérettetni magad, vagy egy olyan távot teljesíteni, amiről korábban csak álmodtál. Először is gratulálunk, hogy megszületett benned ez a döntés! Egy konkrét cél óriási erőket tud megmozgatni a nem versenyszerűen sportolókban is.
Tovább
Edzéstippek a hidegben: Kropkó Péter tippjei
Edzéstippek a hidegben: Kropkó Péter tippjei

2019 december 04 2 perc olvasás

A teljes téli átállás nem mindig egyszerű, még akkor se, ha a sportolók számára, – az urbánus kényelmeskedőkkel szemben – nem minden negatív, ami tél.
Tovább
Köszönjük, hogy csatlakoztál hozzánk! Hamarosan kapsz egy e-mailt a feliratkozásod megerősítéséhez. Kérjük, kattints az e-mailben található linkre.
Üdvözlünk a Black Friday-t váró közösségünkben, hamarosan küldjük a részleteket! Amennyiben még nem voltál feliratkozva, rövidesen kapsz egy e-mailt a feliratkozásod megerősítéséhez. Kérjük, kattints az e-mailben található linkre!