Mi az, ami tönkreteheti a célversenyedet, bármennyit is készültél rá?

Már hónapok óta ezzel ébredsz és fekszel. Felkelsz miatta hajnalban, vagy kimész edzeni holtfáradtan, munka után is. A kollégáid és barátaid kicsit csodálnak, kicsit szánnak, mikor az esti összejövetelen azt mondod: „Ma sajnos nem maradhatok sokáig, holnap hosszú edzésem lesz.”

Ez a célverseny.

Te beleteszed, ami tőled telik. De egészen biztos vagy benne? A legtöbben csak az edzésmunkáról beszélgetnek, pedig a sikeres teljesítésed nem csak a felkészüléseden, hanem a verseny alatti hidratáláson is múlik!

Beszéljünk egy kicsit erről, hogy hidratálás, frissítés témájában is legalább olyan felkészült legyél, mint az edzésmunkában!

Miért? 20 percnél hosszabb sporttevékenység esetén már elengedhetetlen a megfelelő folyadék-utánpótlás. Ha ezzel nem foglalkozol, szédülés, fejfájás, izomproblémák, zavartság, ájulás, extrém esetben kóma, agyödéma is előfordulhat. (Extrém esetnek minősül pl. egy ultratávú futóverseny vagy IronMan)

Hogyan? A „hogyan” kérdését bontsuk 3 felé: edzés előtt, közben és után. Edzés előtt már kezdd el a hidratálást: a napi folyadékbeviteled emeld meg plusz 4-6 dl folyadékkal, edzés előtt negyedórával pedig még egy pohárral megihatsz.
Edzés közben nem tudsz egyszerre sok folyadékot meginni, ezért érdemes gyakran kevesebbet: semmiképpen ne várd meg, míg szomjas vagy, mert akkor már a kiszáradás jeleit mutatod! 20 percenként igyál 1-2 korty folyadékot! Hogy mit? Erre hamarosan visszatérünk.
Edzés után jöhet a visszapótlás! Az általános szabály, hogy minden kg után, amit edzés alatt elvesztettél, pótolj 1,5 l folyadékot. Itt is fontos az, hogy ez a folyadék mit tartalmaz, amit a következő pontban el is árulunk.

Mit? A legjobb amit tehetsz, ha jó minőségű izotóniás italt fogyasztasz, ami a következő tápanyagokat tartalmazza:

Ásványi sókat, vagyis elektrolitokat:

1. nátriumot: elengedhetetlen az ingerületvezetéshez (vagyis az izmok aktivációjához), hiányában izomgyengeség, görcs, hányinger, zavartság következhet be.

2. kloridot: megköti a nátriumot és káliumot

3. káliumot: a folyadékegyensúlyt és az izom-ideg impulzusokat szabályozza, hiányában ugyanúgy izomfáradtságot, gyengeséget, zavartságot és akár szabálytalan szívverést is tapasztalhatsz.

4. kalciumot: nem csak a csontok építőkövete, hanem felelős az izom-ideg kapcsolat fenntartásáért, vagyis az izom-összehúzódásokért. Hiányában ugyanazokat a tüneteket észleled, mint nátrium-hiány esetén, valamint bélbetegséget és zsibbadást okozhat a végtagjaidban.

5. magnéziumot: izom-összehúzódásért és az energiatermelő folyamatok fenntartásáért felel, hiányában gyengeség, izomgörcs és szabálytalan szívverés léphet fel.

Tudtad, hogy az IronMan versenyeken többen szorulnak orvosi kezelésre elektrolit-hiány, mint kiszáradás miatt?

Cukrot (glükózt) a megfelelő hígításban az energiapótlásért, és a fenti elektrolitok hatékony és gyors felszívódásáért. Ha túl kevés a sportitalban a glükóz, kevés elektrolitot pótolsz vissza, és sajnos jöhetnek a fenti tünetet. Ha túl sok, az gyakran gyomorpanaszokat okoz, és nem szívódnak fel elég gyorsan az ásványi anyagok.

Foszfátokat az izmaid besavasodásának csökkentéséért.

Antioxidánsokat (pl. C- és E-vitaminok) a fáradás csökkentéséért, és az edzés során képződő szabadgyökök megkötéséért, hiszen ha számuk kórosan megemelkedik, már nem csak szervezetedbe jutott kórokozókra jelentenek fenyegetést, hanem szervezet épp sejtjeire is.

Bizonyos esetekben koffeint a teljesítmény fokozásáért, és a fáradságérzet csökkentéséért.

Ha biztosra szeretnél menni, válaszd a Scitec Endurance IsoHydro és Scitec Endurance IsoHydro + Caff izotóniás italporokat, amik megfelelő mennyiségben és hígításban tartalmazzák a fenti tápanyagokat, és az ízükkel sem fognak csalódást okozni!


Köszönjük, hogy csatlakoztál hozzánk! Hamarosan kapsz egy e-mailt a feliratkozásod megerősítéséhez. Kérjük, kattints az e-mailben található linkre.