Mi az, ami tönkreteheti a célversenyedet, bármennyit is készültél rá?

Már hónapok óta ezzel ébredsz és fekszel. Felkelsz miatta hajnalban, vagy kimész edzeni holtfáradtan, munka után is. A kollégáid és barátaid kicsit csodálnak, kicsit szánnak, mikor az esti összejövetelen azt mondod: „Ma sajnos nem maradhatok sokáig, holnap hosszú edzésem lesz.”

Ez a célverseny.

Te beleteszed, ami tőled telik. De egészen biztos vagy benne? A legtöbben csak az edzésmunkáról beszélgetnek, pedig a sikeres teljesítésed nem csak a felkészüléseden, hanem a verseny alatti hidratáláson is múlik!

Beszéljünk egy kicsit erről, hogy hidratálás, frissítés témájában is legalább olyan felkészült legyél, mint az edzésmunkában!

Miért? 20 percnél hosszabb sporttevékenység esetén már elengedhetetlen a megfelelő folyadék-utánpótlás. Ha ezzel nem foglalkozol, szédülés, fejfájás, izomproblémák, zavartság, ájulás, extrém esetben kóma, agyödéma is előfordulhat. (Extrém esetnek minősül pl. egy ultratávú futóverseny vagy IronMan)

Hogyan? A „hogyan” kérdését bontsuk 3 felé: edzés előtt, közben és után. Edzés előtt már kezdd el a hidratálást: a napi folyadékbeviteled emeld meg plusz 4-6 dl folyadékkal, edzés előtt negyedórával pedig még egy pohárral megihatsz.
Edzés közben nem tudsz egyszerre sok folyadékot meginni, ezért érdemes gyakran kevesebbet: semmiképpen ne várd meg, míg szomjas vagy, mert akkor már a kiszáradás jeleit mutatod! 20 percenként igyál 1-2 korty folyadékot! Hogy mit? Erre hamarosan visszatérünk.
Edzés után jöhet a visszapótlás! Az általános szabály, hogy minden kg után, amit edzés alatt elvesztettél, pótolj 1,5 l folyadékot. Itt is fontos az, hogy ez a folyadék mit tartalmaz, amit a következő pontban el is árulunk.

Mit? A legjobb amit tehetsz, ha jó minőségű izotóniás italt fogyasztasz, ami a következő tápanyagokat tartalmazza:

Ásványi sókat, vagyis elektrolitokat:

1. nátriumot: elengedhetetlen az ingerületvezetéshez (vagyis az izmok aktivációjához), hiányában izomgyengeség, görcs, hányinger, zavartság következhet be.

2. kloridot: megköti a nátriumot és káliumot

3. káliumot: a folyadékegyensúlyt és az izom-ideg impulzusokat szabályozza, hiányában ugyanúgy izomfáradtságot, gyengeséget, zavartságot és akár szabálytalan szívverést is tapasztalhatsz.

4. kalciumot: nem csak a csontok építőkövete, hanem felelős az izom-ideg kapcsolat fenntartásáért, vagyis az izom-összehúzódásokért. Hiányában ugyanazokat a tüneteket észleled, mint nátrium-hiány esetén, valamint bélbetegséget és zsibbadást okozhat a végtagjaidban.

5. magnéziumot: izom-összehúzódásért és az energiatermelő folyamatok fenntartásáért felel, hiányában gyengeség, izomgörcs és szabálytalan szívverés léphet fel.

Tudtad, hogy az IronMan versenyeken többen szorulnak orvosi kezelésre elektrolit-hiány, mint kiszáradás miatt?

Cukrot (glükózt) a megfelelő hígításban az energiapótlásért, és a fenti elektrolitok hatékony és gyors felszívódásáért. Ha túl kevés a sportitalban a glükóz, kevés elektrolitot pótolsz vissza, és sajnos jöhetnek a fenti tünetet. Ha túl sok, az gyakran gyomorpanaszokat okoz, és nem szívódnak fel elég gyorsan az ásványi anyagok.

Foszfátokat az izmaid besavasodásának csökkentéséért.

Antioxidánsokat (pl. C- és E-vitaminok) a fáradás csökkentéséért, és az edzés során képződő szabadgyökök megkötéséért, hiszen ha számuk kórosan megemelkedik, már nem csak szervezetedbe jutott kórokozókra jelentenek fenyegetést, hanem szervezet épp sejtjeire is.

Bizonyos esetekben koffeint a teljesítmény fokozásáért, és a fáradságérzet csökkentéséért.

Ha biztosra szeretnél menni, válaszd a Scitec Endurance IsoHydro és Scitec Endurance IsoHydro + Caff izotóniás italporokat, amik megfelelő mennyiségben és hígításban tartalmazzák a fenti tápanyagokat, és az ízükkel sem fognak csalódást okozni!Scitec Endurance témájú írások

Tippek a tudatos sportágválasztáshoz az ünnepek után
Tippek a tudatos sportágválasztáshoz az ünnepek után

2020 január 16 3 perc olvasás

Tudatosan nem december legvégén adunk iránymutatást az életmódváltóknak, hanem az első edzések hullámvölgye után - a sportmozgás és a tudatos sportágválasztás ugyanis segíthet, hogy a pihenéssel és nassolással eltöltött ünnepi időszak után ismét formába lendüljünk. Mindenek előtt érdemes megérteni az élettani folyamatokat, illetve milyen vállalásokat kell érte tenni, hogy sikerrel járjunk!

Tovább
Milyen sportot válassz, ha vállalhatatlanok a kinti körülmények?
Milyen sportot válassz, ha vállalhatatlanok a kinti körülmények?

2020 január 14 2 perc olvasás

Sajnos néha olyanok a körülmények, hogy tényleg nem ajánlott odakint sportolnod. A téli szezonban pl. könnyen előfordul, hogy a környéken minden eljegesedik, esetleg szmogriadó van a lakóhelyed környékén. Ilyenkor érdemes az edzéseket fedett helyre vinni.
Tovább
Növeld fittséged téli keresztedzésekkel!
Növeld fittséged téli keresztedzésekkel!

2020 január 13 2 perc olvasás

Barátkozzunk meg a ténnyel: a tél még egy darabig tartani fog! Nincs is ezzel baj, hisz Ti, Scitec Endurance olvasók valószínűleg szeretitek a téli szabadtéri sportokat. Nézzük, milyen sportok jöhetnek ilyenkor szóba?
Tovább
Köszönjük, hogy csatlakoztál hozzánk! Hamarosan kapsz egy e-mailt a feliratkozásod megerősítéséhez. Kérjük, kattints az e-mailben található linkre.
Üdvözlünk a Black Friday-t váró közösségünkben, hamarosan küldjük a részleteket! Amennyiben még nem voltál feliratkozva, rövidesen kapsz egy e-mailt a feliratkozásod megerősítéséhez. Kérjük, kattints az e-mailben található linkre!