„Gondold meg, és igyál” - Hidratáció

Télen, és 15 fok alatt is van helye a hidratálásnak, és a folyadékvesztést megelőző praktikáknak. A megfelelő technikai ruházatok, a megfelelő helyen, és a megfelelő tempóban történő hő, és páraleadási képességük miatt csökkenthetik a szervezet folyadék-veszteségét.

  • Ugyanez mondható el a 21 fok fölötti hőmérsékletről. A megfelelő sportruházat, és a külső vizes hűtés, a bőrfelület folyamatos nedvesítése, növeli a hővesztést, és csökkenti a szervezet elekrolit- és folyadékveszteségét.
  • 27 fokon közel háromszorosára nő a folyadékveszteség 21 fokhoz képest. 27 fok fölött nem nő tovább folyadékveszteségünk sebessége, ezért a szervezet túlmelegedését is másképp kell csökkenteni (de alatta is ezt a módszert kellett volna követni).
  • A helyesen megválasztott edzésidőpont esetén sem vagyunk kénytelenek belső erőforrásból, feleslegesen pufferelni, hogy fenntartsuk a szervezet működési környezetét. Így képesek leszünk növelni a szervezet leadott teljesítményét, és csökkenteni a regenerációs idejét.
  • Az edzés előtti maximális feltöltöttséget kell elérni, mert edzés közben többnyire nem tudjuk megakadályozni, hogy a szervezet ne veszítsen több folyadékot, mint amit fel tud venni, ráadásul gyengébb minőségben.

A dehidratáció közvetlen következményei

A szervezet 60 %-át víz alkotja férfiaknál, nőknél – a nagyobb testzsír miatt -, 50-55%. A gyerekeknél - leginkább a csecsemőknél - ez felmehet 70 %-ra is. A szervezet a vitális/centrális területek folyadék-egyensúlyához lehetőleg nem nyúl, mert az gyorsan a teljesítmény csökkenéséhez, extrém esetben pedig halálhoz vezet. Ezért a perifériáktól: bőr, izom, ízületek stb. vonja el a folyadékveszteség túlnyomó többségét.

Egyszerű számítás miatt vegyünk egy 100 kg-os férfit, akit 60 liter víz alkot. A jól mobilizálható sejtközi térben 33%-nyi vizet tárolunk – ezek elsősorban a testnedvek az izomban, ízületi folyadék, vér - ez kb. 20 liternyi vitális nedű. Ennek egy része - 5 liter a vérünk - a véredényekben áramlik. Marad az a 15 liternyi testnedv, ami nagyjából a perifériák folyadékháztartását képezi. Így a folyadékhiány lokálisan az izmok sejtközötti terében három liter folyadék-hiány esetén bőven 10%-os de akár tizenöt százalék közeli hiánnyal is számolhatunk egyes esetekben. Ilyenkor az izomzatban megváltozik a pH érték, aztán a vér sűrűsége is, így a kapillárisokban keletkező nagyobb áramlási ellenállás miatt, az O2-CO2 csere, az anyagcsere sebessége drasztikusan romlik, és a szív is nagyobb, és felesleges többletterhelésnek van kitéve. Ezt így látva éreznünk kell, hogy milyen kárt okozunk egy egyszerű folyadék-hiánnyal! (…, és még a szárazon futások miatti ízületi kopásokról nem is beszéltünk…)

Persze a szervezet is kompenzál úgy, hogy a 66%-ot kitevő, még fontosabb sejten belüli vízháztartásból is elkezdünk kiáramoltatni folyadékot, és persze a mag – a core- is kisebb részben „besegít”. Csakhogy ezek visszatöltése egy még hosszabb, nehézkesebb folyamat. Ezért van az, hogy kaja nélkül sokáig, folyadék nélkül csak pár napig tudunk túlélni.

Így kimondhatjuk, hogy a legalapvetőbb előfeltétel sportolásnál – mint ahogy az autónál is meg kell legyen a hűtőfolyadék korrekt szintje -, a teljeskörű feltöltöttség. És ehhez a legalkalmasabb eszközünk, izotóniás folyadék fogyasztása.

Következtetés és jótanács

Tehát minden alkotórész fontos –, hiszen nélkülük nem működik tökéletesen a szervezet -, de a legnagyobb, fontossággal bíró elem a víz. Nem véletlen, hogy az összetétele arra az óceánra emlékeztet bennünket, amiből „kimásztunk”. Ezt az összetételt őrizgetjük év százmilliók óta, és a mi feladatunk ezt fenntartani, a szervezet hatékony működése érdekében. Nehogy valaki azt higgye, hogy a folyadékhiányt meg lehet szokni, mert ez csak a micsurini-elvek szerint igaz. Ne akarjuk az evolúció 1 milliárd évét, pár év alatt átírni, mert nem fog sikerülni!Scitec Endurance témájú írások

Tippek a tudatos sportágválasztáshoz az ünnepek után
Tippek a tudatos sportágválasztáshoz az ünnepek után

2020 január 16 3 perc olvasás

Tudatosan nem december legvégén adunk iránymutatást az életmódváltóknak, hanem az első edzések hullámvölgye után - a sportmozgás és a tudatos sportágválasztás ugyanis segíthet, hogy a pihenéssel és nassolással eltöltött ünnepi időszak után ismét formába lendüljünk. Mindenek előtt érdemes megérteni az élettani folyamatokat, illetve milyen vállalásokat kell érte tenni, hogy sikerrel járjunk!

Tovább
Milyen sportot válassz, ha vállalhatatlanok a kinti körülmények?
Milyen sportot válassz, ha vállalhatatlanok a kinti körülmények?

2020 január 14 2 perc olvasás

Sajnos néha olyanok a körülmények, hogy tényleg nem ajánlott odakint sportolnod. A téli szezonban pl. könnyen előfordul, hogy a környéken minden eljegesedik, esetleg szmogriadó van a lakóhelyed környékén. Ilyenkor érdemes az edzéseket fedett helyre vinni.
Tovább
Növeld fittséged téli keresztedzésekkel!
Növeld fittséged téli keresztedzésekkel!

2020 január 13 2 perc olvasás

Barátkozzunk meg a ténnyel: a tél még egy darabig tartani fog! Nincs is ezzel baj, hisz Ti, Scitec Endurance olvasók valószínűleg szeretitek a téli szabadtéri sportokat. Nézzük, milyen sportok jöhetnek ilyenkor szóba?
Tovább
Köszönjük, hogy csatlakoztál hozzánk! Hamarosan kapsz egy e-mailt a feliratkozásod megerősítéséhez. Kérjük, kattints az e-mailben található linkre.
Üdvözlünk a Black Friday-t váró közösségünkben, hamarosan küldjük a részleteket! Amennyiben még nem voltál feliratkozva, rövidesen kapsz egy e-mailt a feliratkozásod megerősítéséhez. Kérjük, kattints az e-mailben található linkre!